Election Pledges and Public Policy in Hungary, 1990-2014

Soós, Gábor and Körösényi, András and Sebők, Miklós and Papp, Zsófia and Gyulai, Attila and Szűcs, Zoltán Gábor and Horváth, Péter and Pál, Gábor and Bíró Nagy, András and Oross, Dániel and Brunczel, Balázs and Dobos, Gábor and Ondré, Péter and Palatitz, András and Nógrádi, András (2013) Election Pledges and Public Policy in Hungary, 1990-2014. [Data Collection]

Abstract

A Választási ígéretek és kormányzati teljesítés Magyarországon, 1990-2010 kutatási projekt úttörő jellegű a magyar politikatudományban. Megvalósulásával új tudományos eredményeket várunk arról, hogy milyen a kapcsolat a pártok kampányígéretei és a tényleges kormánypolitika között, és – egy későbbi szakaszban – arról is, hogy a kormányok teljesítménye hogyan hat a szavazói viselkedésre. A kutatás eredményeképpen pontosabb képet remélünk a kormánypolitika kiszámíthatóságáról, a kormányzást végző politikai vezetők autonómiájáról, azaz arról, hogy tevékenységük mennyiben követi a választói akaratot és mennyire van kitéve a szavazópolgárok ellenőrzésének. E kérdések megválaszolása segít abban, hogy többet tudjunk meg a demokrácia, a mindenkori kormánypolitika és a közpolitika minőségéről. A kutatási projekt jelenlegi célja annak megállapítása, hogy a magyarországi pártok (1) mennyiben tesznek világos, számon kérhető ígéreteket, (2) ezeket kormányra kerülve mennyire teljesítik, és (3) milyen tényezők befolyásolják a választási ígéretek egyértelműségét és végrehajtását. A projekt nyílt, arra törekszik, hogy az ígéretekkel kapcsolatos egyéb kutatásokat is ösztönözzön. A fájlok tartalma: - letéti nyilatkozat - kódkönyv - Fidesz, MSZP, SZDSZ 2002-es lekódolt kampányígéreteinek adatbázisai (.sav) - MSZP és SZDSZ összesített adatbázis (.xlsx)

The main goal of the project is to measure and explain the degree to which parties in Hungary have made accountable campaign promises and fulfilled them since the transition to democracy in 1990. The research questions can be formulated as follows: How informative are party campaigns for citizens? Do governments in Hungary act according to their electoral mandate? Which factors contribute to or impede the informativeness and fulfillment of campaign pledges?

Legal and ethical issues

Request a copy

Acronym: ÍGÉRETKUTATÁS
Title in English: Election Pledges and Public Policy in Hungary, 1990-2014
Keywords: országgyűlési választások, Magyarország, választási ígéretek, politikai pártok
Keywords in English: parliamentary elections, Hungary, election promises, political parties
Subjects: H Social Sciences
Divisions: Institute for Political Science
Research funder: PTI státuszok, OTKA K 101401
Depositing User: Adminisztrátor
Date Deposited: 12 Nov 2013 15:28
Last Modified: 09 Apr 2019 12:53
URI: https://openarchive.tk.mta.hu/id/eprint/117

Actions (login required)

View Item View Item

Available files