Forms of occupational discrimination and their effects among the Roma and non-roma population

Tardos, Katalin (2013) Forms of occupational discrimination and their effects among the Roma and non-roma population. [Data Collection]

Abstract

A kutatás arra vállalkozott, hogy roma és nem roma munkautak feltárása és elemzése segítségével a foglalkozási diszkrimináció mértékét feltárja, megjelenési formáit és okait kategorizálja. Egy korábbi kutatás adatbázisát felhasználva, a Nógrád megyei Szécsény kistérségben 20 roma és 20 nem roma foglalkoztatott, illetve nem foglalkoztatott státusú személy munkaútját tártuk fel mélyinterjús módszerrel. Az interjúalanyok korábban a szociális földprogram résztvevői voltak, amely egyben azt is jelentette, hogy voltak már munkanélküliek. Az interjúk 2004 augusztusában készültek. A kutatás lényeges eredménye volt annak megállapítása, hogy a foglalkozási diszkrimináció nem periférikus jelenség a munkaerőpiacon, hanem tömeges méretekben jelen van, elsősorban a munkahelyi felvételnél, másodsorban az elbocsátásoknál érezteti hatását. A foglalkozási diszkrimináció mértéke és a munkaerő-piaci státus között erős összefüggést találtunk. A nem foglalkoztatottak csoportja és azokon belül a roma származású nem foglalkoztatottak szenvedték el legnagyobb valószínűséggel a hátrányos megkülönböztetést eddigi életútjuk során. Ugyanakkor a kutatás eredményei azt is mutatják, hogy a nem romák jelentős hányada is tapasztalt már foglalkozási diszkriminációt. A munkaerőpiacról való korai kiszoruláshoz leginkább az egészségi állapottal, a származással és az életkorral összefüggő foglalkozási diszkrimináció járult hozzá. Az interjúk a munka világán túl számos más témába is nyújtanak betekintést. Ilyen pl. a megkérdezettek gyermekkora, iskola, család, szociális ellátások, stb.

The research aimed at measuring the extent and causes of occupational discrimination and categorizing it. We used in-depth interviews to study the labor market history of 20 Roma and 20 non-Roma employees and unemployed persons in the region of Szécsény (county of Nógrád), using the database of a former study. The interviewees were formerly participants of the welfare program to provide land; this means they were formerly unemployed. The interviews were conducted in August 2004. A main conclusion of the research was that occupational discrimination is not a peripheral, but a massive phenomenon. It is dominant at the stage of acceptance for a job and secondly at the stage of having to leave a job. We found a strong relationship between occupational discrimination and the status at the job-market. Those unemployed, especially the Roma among them, were those most probably discriminated against in their course of life. In parallel, the research showed that a high percentage of non-Roma also experienced occupational discrimination. The early and forced quitting of the labor market is associated mostly with occupational discrimination based on health, origin and age. The interviews provide insight in other topics as well: childhood, school, family, welfare, etc.

Legal and ethical issues

Request a copy

Title in English: Forms of occupational discrimination and their effects among the Roma and non-roma population
Keywords: munka, cigányság, szociális földprogram
Subjects: H Social Sciences
H Social Sciences > H Social Sciences (General)
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
H Social Sciences > HV Social pathology. Social and public welfare
Divisions: Institute for Sociology
Research funder: OKTK
Depositing User: Adminisztrátor
Date Deposited: 14 Nov 2013 15:34
Last Modified: 03 Sep 2015 13:05
URI: https://openarchive.tk.mta.hu/id/eprint/198

Actions (login required)

View Item View Item

Available files